HIGHLAND GAMES

Op hetzelfde terrein als het Gaelic Festival word een unieke -militaire- editie van de Highland Games georganiseerd. Deze is voor alle (oud-)militairen, ook voor degenen met een mentale en/of fysieke opgelopen beperking!

 

Tijdens het Gaelic Festival organiseert Stichting Return to Base de Highland Games: traditionele volkspelen die zijn ontstaan in de hooglanden van Schotland. Voor de Schotse koningen was het een ideale gelegenheid om mannen voor het leger te rekruteren. Ook clans hielden vaak soortgelijke wedstrijden, waarbij op verschillende disciplines de strijd met elkaar werd aangegaan. In afgelegen dorpen kwamen de inwoners een keer per jaar samen om kracht- en behendigheidswedstrijden te houden. Daarbij gebruikten ze de gereedschappen waar ze dagelijks mee te maken hadden. Zo ontstond het hamerslingeren, boomstamwerpen en steenwerpen. Al deze facetten van lang geleden ziet u terug in de moderne highlandhames. Dit jaar organiseert Stichting Return to Base in samenwerking met de Nederlandse Highland Games federatie de Highland Games in Nederland. Deze spelen vinden plaats tijdens het Gaelic Festival.

Alle (oud-)militairen kunnen meedoen… Echt ALLE!

Op zaterdag 31 augustus vindt een unieke versie van de Highland Games plaats. Deze editie is opengesteld voor (oud-)militairen, waarbij het mogelijk is om een clan te vormen met (oud-)militairen die een mentale en/of fysieke beperking hebben opgelopen. Meer informatie over deze teams en mogelijkheden volgt nog. Zondag 1 September is het aan de beurt voor de Highland Games federatie. Zij houden de Nederlandse Kampioenschappen in Hank. Voor deelname aan het NK worden verplichte kwalificatierondes gehouden.

 

Voor alle deelnemers geldt overigens dat het, zoals een traditioneel deelnemer betaamt, dat het dragen van een kilt verplicht is!

Onderdelen zijn:

  • Caber Toss (paal werpen)
  • Stone Put (steen werpen)
  • Sheaf Toss (hooisteken 12.5 kg)
  • Roll the Barrel (vatrollen)
  • Maide Leisg (stokworstelen)
  • Pull weight (statisch gewicht naar je toe trekken)
  • Tug of War(touw trekken)

Over stichting Return to Base

Om Nederlandse (oud-)militairen die fysiek en of mentaal gewond zijn geraakt dichter bij elkaar te brengen is het idee ontstaan om tijdens het Gaelic Festival een Highland Games te organiseren.

Doelstelling van de Stichting Return to Base is mentaal en/of fysiek geraakte (oud-)militairen samen te brengen in een sportieve setting, ze de gelegenheid te bieden elkaar als lotgenoten te leren kennen en wederzijds ervaring uit te wisselen. Daarnaast heeft de Stichting als doel om de lotgenoten kennis te laten maken met voor hen nieuwe sporten en daarin hun talent te laten ontdekken. De Highland Games zijn niet alleen voor deze groep, alle (oud-)militairen zijn welkom voor deelname!

 

Met elkaar, voor elkaar, tegen elkaar: terug naar de basis. Kansen pakken en waar mogelijk creëren. Fortis in Unum, samen sterk.